Duurzame CONO stal

Opdrachtgever:

Schilder

Plaats:

Spierdijk

Projectdetails:

In Spierdijk realiseerde Melo Bouw de nieuwbouw van de Cono stal in opdracht van veehouderij André Schilder. Met gevels van glas en aluminium, een skybox en houten spanten gemaakt uit duurzaam bosgebied. Deze volledig onderkelderde stal meet 86 bij 40 meter en is zeer exclusief uitgevoerd.

Duurzame materialen en technieken

Bij de bouw van de stal zijn houten spanten toegepast. Het hout van de spanten, en de gordingen van het dak, is afkomstig uit herbebossingsprojecten. Ook is gekozen bij de stalinrichting voor onder meer een emissie arme vloer van half beton, half rubber. Met dit unieke vloerconcept worden mest en urine direct van elkaar gescheiden. Dat betekent dat er minder ammoniak ontstaat, wat goed is voor mens en dier. Met aangedreven schuiven wordt de mest naar achteren geschoven. Daar wordt het de vergister ingepompt.

Koecomfort

De koeien hebben constant frisse lucht. De afgelopen zomer, tijdens de hitte, was het in de nieuwe stal hooguit 23 graden. Dat komt door het goed geïsoleerde dak en de riante openingen aan weerszijden.

De houten spanten geleiden geen stroom en voorkomen straling, daar hebben de koeien dan ook zo min mogelijk last van. Daarnaast heeft de stal ruime ligboxen en looppaden. De stalinrichting voldoet aan de MDV standaard (maatlat duurzame veehouderij), de dieren hebben de hoogste welzijnsstandaard.

Energieleverende anti-stikstofboederij

In de nieuwe stal wordt van mest biogas gemaakt. Er gaat dagverse mest in de monovergister. De installatie verwarmt het tot 42 graden en maakt er biogas van. Met dat gas gaan twee motoren draaien. Met de warmte wordt een vat van 50.000 liter verwarmd. De infrastructuur ligt al klaar om acht huizen en de boerderij hiermee van warmte te voorzien.

De bouw van deze stal was niet ingewikkeld. Tot aan het maaiveld wijkt dit verblijf niet veel af van anderen. Maar de combinatie van de vergister, de houten spanten, de open delen en de uitstraling is uniek.


Melo Bouw BV
Rijksstraatweg 199
1969 LG Heemskerk
T: 0251 - 314 625
E: info@melobouw.nl